Вкусная земляника

Організація раціонального харчування

Правильно організоване раціональне харчування, яке забезпечує дитячий організм всіма необхідними йому харчовими речовинами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мінеральними солями), є необхідною умовою гармонійного росту дитини, її фізичного і нервово-психічного розвитку, стійкості до дії інфекцій і інших несприятливих факторів зовнішнього середовища.

Основним принципом харчування дошкільнят та молодших школярів повинна служити максимальна різноманітність їх харчових раціонів. Тільки при включенні в повсякденні раціони всіх основних груп продуктів - м'яса, риби, молока і молочних продуктів, яєць, харчових жирів, овочів та фруктів, цукру та кондитерських виробів, хліба, круп і ін. можна забезпечити дітей усіма необхідними їм харчовими речовинами.

Організація харчування в УПШ № 1

кухня2

Важливим компонентом здорового способу життя є збалансоване, повноцінне харчування.

Організація харчування дітей у 2022 році здійснювалась відповідно до законів України «Про охорону дитинства», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказу МОЗ України від 25.09.2020 № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я України від 17.04.2006 року №298/227.

Харчування в закладі було організоване у формі аутсортингу: до 24.02.2022 року ТОВ «Понтем.ua», з 01.07.2022 року ФОП «Іванов». Медичними сестрами УПШ № 1 проводився контроль за організацією харчування, а саме: дотримання вимог НАССР, контроль за санітарним станом приміщень харчоблоку, виконання натуральних норм харчування.

Так, медичним персоналом УПШ № 1 ведеться регламентована документація відповідно до вимог НАССР (журнали, чек-листи, протоколи, картки контролю, листи обліку, протоколи верифікації (3) , протоколи валідації (3).

Протягом року здійснювався постійний контроль за санітарним станом приміщень, результати якого відображені в журналах санітарного стану, циклограмах контролю. Грубих порушень не виявлено.

Контроль за якістю продуктів харчування, продовольчої сировини при їх прийомці до закладу проводився персоналом ФОП «Іванов», про що свідчать необхідні супроводжуючі документи, які підтверджували належну якість та безпеку отриманих харчових продуктів, продовольчої сировини.

Адміністрацією закладу та надавачем послуги з організації харчування виконувалась одна із основних вимог раціонального харчування – дотримання режиму видачі та споживання їжі згідно графіка, його поєднання із загальним режимом закладу в умовах воєнного стану. Споживання їжі в закладі проводилось в групових кімнатах - для дошкільників та в їдальні – для школярів. В УПШ № 1 для більшості дошкільників та усіх школярів було організоване 1-х разове харчування (обід/сніданок), для чергових груп – вечеря. У зв'язку з частими тривогами, нестабільними графіками відключення світла, можливості надавати сніданки не було. Дотримання режиму харчування, правил етикету, рівень виховання культурно-гігієнічних навичок, індивідуального підходу до стану здоров’я кожної дитини контролювалося адміністрацією та медичними сестрами, результати розглядалися на нараді при директору (30.01.2023).

Медичним персоналом систематично проводилось контроль за дотриманням санітарних вимог на харчоблоці та в коморі; технічним станом обладнання; організацією питного режиму; дотриманням технології приготування страв; відбором і зберіганням добових проб; наявності щоденного меню – розкладу та дотриманням норм використання продуктів.

Для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів старшою медичною сестрою Федорчук М.О. систематично здійснювався обліку виконання натуральних норм харчування.

№ з/п Назва продуктівНорма на 1 дитину2022
Факт.р.в./дошк%
Овочі різні60/8053,4 / 74,589% / 93,3%
Фрукти та ягоди60/8054,6 / 7091% / 87,5%
Соки фруктові, овочеві12/1815,4 / 21,5128,3% / 120%
Фрукти та ягоди сушені, насіння, горіхи4/51,79 / 2,944,8% / 58%
Злакові, зернові, бобові80/10074,8 / 89 93,5% / 89%
Картопля48/6041,4 / 54,286,3% / 90,3%
Хліб цільнозерновий30/3030 / 30100% / 100%
Риба8/128 / 12100% / 100%
Птиця18/2419,8 / 25,5110% / 106,3%
Свинина, телятина, яловичина18/2415 / 22,583,3% / 93,8%
Яйця1/1
Молочні продукти:
сметана6/104,4 / 7,173,3% / 71%
або сир твердий2/2,5
масло вершкове2/2,52 / 2,5100% / 100%
Олія5/5,55 / 5,5100% / 100%
Сіль0,7/10,7 / 1100% / 100%
Цукор5/55 / 5100% / 100%
Чай 0,02/0,030,02/0,03100% / 100%

При детальному аналізі виконання натуральних норм за 2022 рік встановлено, що харчування вихованців УПШ №1 здійснювалось наближено до норми та виконано на94 % (в 2021 році - на 73,5%). Спожито основних білкових продуктів: м’яса – 97.7%, риби та рибопродуктів – 100%, олії – 100%, масла вершкового – 100%, сметани – 72%. Ситуація щодо споживання основних білкових продуктів покращилась на 19,4% порівняно з 2021 роком.

Середня вартість меню за 2022 рік становила:

у групах раннього віку – 39 грн. (обід) при нормі 43.50 грн.(сніданок, обід, вечеря), (90 % від денної норми);

у дошкільних групах - 39 грн. при нормі 57.50 грн., (68 % від денної норми);

у санаторній спец групі раннього віку –39 грн. при нормі 52,7 грн., (74% від денної норми);

у дошкільних спецгрупах - 39 грн. при нормі 70.3 грн., (55 % від денної норми);

- для учнів 1-4 класів – сніданок – 39.00 грн. про нормі – 37.00 грн., (105 % від норми);

сніданки та вечері – 16.80 при нормі 14.00 грн. (120 % від норми).

Протягом календарного року безкоштовно харчувалось 111 дошкільників та 13 учнів, 50% оплати сплачувало 4 сімей. На постійному контролі адміністрації та медиків комплексу було питання дієтичного харчування вихованців. Працівниками закладу здійснювався постійний щомісячний контроль за станом сплати батьками вихованців УПШ № 1 коштів за харчування дітей.

Разделители для блогов

Поради лікаря

Харчування дитини в УПШ № 1 і в родині повинно поєднуватися. З цією метою в закладі вивішується меню. Будь ласка, уважно, вивчайте його, це допоможе скорегувати домашнє харчування, що б дитина отримувала всі необхідні продукти.
Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання і які-небудь протипоказання до певних продуктів харчування попередьте про це медичну сестру і вихователів групи.
Вранці, до відправлення дитини в дитячий сад, не годуйте її, оскільки це порушує режим харчування, призводить до зниження апетиту, в такому випадку дитина погано снідає в групі. Однак якщо дитину доводиться приводити в сад дуже рано, за 1-2 години до сніданку, то її можна вдома дати сік і (або) будь фрукти.

Основні умови, необхідні для появи гарного апетиту у дитини:

1. Правильний вибір їжі.
2. Правильне приготування їжі.
3. Режим дня, тобто:
- достатній денний і нічний сон;
- дотримання годин годівлі;
- щоденні прогулянки на свіжому повітрі.
4. Раціональне складання меню.
5. Смакові якості і кулінарна обробка їжі.
6. Сервірування столу.
7. Елементи самостійності дитини в процесі їжі.

Дитина повинна їсти із задоволенням, з гарним настроєм. Ніколи не змушуйте малюка з'їдати все, що є на тарілці і саме зараз, тим більше, якщо немає апетиту або якщо ви щось дали йому перекусити перед самим прийняттям їжі. Не розважайте дитину під час їжі іграшками, розповіданням казок і т.д. Тому що в цьому випадку у малюка запальний, "апетитний" сік вироблятися не буде або його буде дуже мало.

Якщо батьків дуже засмучує і непокоїть поганий апетит у дитини, (причиною якого можуть бути різні захворювання), радимо не жити здогадками, а відразу ж звернутися до лікаря і здати необхідні аналізи. Якщо дослідження покажуть, що дитина абсолютно здорова, причину відсутності апетиту слід шукати в неправильній організації харчування.

Потрібно пам'ятати, що надмірне і особливо, одноманітне харчування не тільки шкідливе для дитячого організму, але і сприяє поганому апетиту. Дитина може відмовлятися від їжі якщо їй кожен день дають одну і ту ж їжу (наприклад молочна каша на сніданок, обід і вечеря), або якщо їжа приготовлена ​​не смачно. Винятком є ​​діти перших 10 місяців.

Хорошому апетиту сприяє дотримання режиму дня.
Дуже важливо дотримуватися режиму дня і відповідно годин годування. Організм звикає і в певні години починає виділяти шлунковий сік, це сприяє гарному апетиту і перетравлюванню їжі. У проміжках між годуваннями не давайте малюкові соки, печиво, фрукти, молоко (замість води) - апетит значно погіршується.

/Files/images/primschennya_nvk/DSC03900.JPG

Сервірування столу також відіграє не останню роль.
Культуру їжі часто відносять до гігієнічних навичок, але її значення не тільки у виконанні фізіологічних потреб. Вона має естетичний сенс - адже поведінка за столом базується на повазі до людей, які сидять поруч, і так само до тих, хто приготував їжу.
Красиво і святково сервірований стіл, красива їжа збуджує апетит у дитини. Оволодіння культурою їжі - нелегка для дітей справа, але здійснювати формування цих навичок необхідно.

Вкусная земляника

Кiлькiсть переглядiв: 789

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.